Home » Biznis » Njemačka kompanija Brose gradi novu lokaciju u Srbiji za električne motore i pogone.

Njemačka kompanija Brose gradi novu lokaciju u Srbiji za električne motore i pogone.

U prisustvu njemačkog saveznog ministra za ekonomska pitanja i energetiku Petera Altmaiera i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Brose je u Beogradu potpisao sporazum o nagodbi. Automobilski dobavljač ulaže 180 miliona eura u narednim godinama i stvorit će 1.100 radnih mjesta u proizvodnji, razvoju i administraciji. Ova nova lokacija severno od Beograda jača konkurentnost Brose grupe.

Pančevo će biti dom proizvodnog pogona za elektromotore i pogone, kao deo prve faze širenja koja će biti završena do 2021. „Mi sistematski proširujemo globalni razvojni i proizvodni kapacitet novom Broseovom fabrikom u Srbiji“, objasnio je Thomas Spangler, šef tehnološke službe Brose Group, na ceremoniji potpisivanja.

Spangler je naglasio dobru suradnju s vladom i vlastima: „Podrška je do sada bila izvrsna i obilježena brzim akcijama, konstruktivnim razgovorima i pragmatičnim rješenjima. Uveren sam da će ova nova lokacija Brose ponuditi dobre, dugoročne perspektive našoj porodičnoj kompaniji i našim budućim zaposlenima ovde u Srbiji. “Građevinski radovi na lokaciji od 220.000 metara kvadratnih već bi trebali početi ove godine. Početak proizvodnje pogona za module ventilatora hlađenja postavljen je za ljeto 2021., a slijede motori za upravljačke sisteme i pumpe za ulje.„Oduševljeni smo što se međunarodni dobavljač automobila Brose smjestio ovdje. Porodična kompanija ponudiće 1.100 ljudi atraktivno radno mesto u proizvodnji, pa čak i razvoju i administraciji. To će imati vrlo pozitivan uticaj na Pančevo i učiniće našu zemlju zanimljivom i za druge kompanije “, objasnio je predsednik Srbije Vučić.

Investicije su dio programa koji je Brose pokrenuo kako bi nastavio daljnji rast širom svijeta i ponudio atraktivna radna mjesta u budućnosti.

x

Check Also

Uvođenje eura u Hrvatskoj

Mjesec dana nakon što Vijeće Europske unije da zeleno svjetlo ...

Dmirates-Dubai-Zagreb

Emirates otkazao sve letove za Hrvatsku za cijelu 2021. godinu

Nakon što je otkazana linija do glavnog grada Hrvatske za ...

CLOSE
CLOSE