Home » Tehnologija » Je li 5G siguran ili opasan? Evo sve što trebate znati
5g internet concept in technology concept

Je li 5G siguran ili opasan? Evo sve što trebate znati

Optužbe o ruskom lobiranju ubrzavaju se oko medija i sada su proširene člankom na naslovnici New York Timesa u kojem se navodi da su naučnici i zagovornici potrošača koji pozivaju da zaustave 5G pod RT-a, novinskom mrežom registrirane kao ruska strana agenta u SAD-u. Može li biti slučajnost da su, slijedeći priču NY Timesa, Wall Street Journal i UK Telegraph odjeknuli istim dijelom krivnje zbog udruživanja, prikazujući naučnike koji upozoravaju na potencijalnu štetu okolišu i zdravlju 5G kao neispričani alarmičari nehotice povezani s ruskom propagandom? Ovi inače vjerodostojni medijski izvori zanemaruju znatnu količinu znanosti koja naglašava opasnosti od bežičnog zračenja i 5G detaljno opisanih u neovisnim novinarskim istragama koje su se pojavile u medijima širom Europe i koje su pokrivene velikim mrežama.

William J. Broad, autor Times-ovog neobično postavljenog mišljenja, nagrađivani istraživački novinar, poznat po pretraživanju studija složenih tehničkih pitanja, uključujući pitanja svemira i nacionalnu inteligenciju. Odbacujući zabrinutosti oko 5G, u potpunosti im nedostaje činjenica da su navodno nezavisne međunarodne vlasti na koje se oslanja i koji proglašavaju 5G sigurnim ekskluzivni klub naučnika lojalnih nauci. Kina, Rusija, Poljska, Italija i nekoliko drugih europskih zemalja dopuštaju do stotine puta manje bežičnog zračenja u okoliš iz mikrovalnih antena nego SAD. Osim toga, dok mnoge druge zemlje redovno prate razinu zračenja u okolišu, posljednji je izvještaj EPA o tema je objavljena 1986. godine, kada je litra benzina koštao manje od jednog dolara, a automobili i dalje su se vozili u Pittsburghu, Pennsylvania. Ekološka razina bežičnog zračenja u SAD-u i širom svijeta eksponencijalno raste.

Istorija istraživanja o uticajima na životnu sredinu i zdravlje ljudi na radiofrekvenciju („bežično zračenje“) otkriva neke nelagodne paralele sa duhanom. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka naučnici koji su pokazali štetne utjecaje duhana našli su se borbi za ozbiljnu pažnju i financijsku podršku. Važnost njihovih stavova bila je prihvaćena tek nakon što su bolesti i smrti postale nesporne. Za zdravstvene posljedice bežičnog zračenja, pojavljuje se sličan obrazac. Svaki put kad je američka vladina agencija dala pozitivne nalaze, istraživanja o utjecaju na zdravlje obranjena su. Ured za pomorska istraživanja, Nacionalni institut za zaštitu na radu, Ministarstvo zdravlja, obrazovanja i zaštite i Agencija za zaštitu životne sredine imali su živopisne istraživačke programe koji dokumentiraju opasnosti od bežičnog zračenja. Svi su pronašli da su njihovi programi skinuti, što je odražavalo pritisak onih koji su pokušali suzbiti ovaj rad.

Rusko 50-godišnje istraživanje elektromagnetskog zračenja od hladnog rata dovelo je do njihovog jasnog razumijevanja da ta izloženost ima biološke efekte. Ruski nacionalni odbor za zaštitu od jonizujućeg zračenja izdao je Rezoluciju iz 2011. godine kojom se preporučuje osobama mlađim od 18 godina da ne koriste mobitel. Nadalje, tvrdeći da ne postoji nauka koja bi ukazivala na rizike bežične radijacije, Broad ignorira svoje ranije izvještavanje da su američkim diplomatama koji služe na Kubi i u Kini dijagnosticirani poremećaji u mozgu koji ozbiljni naučnici poput profesorke medicine Beatrice Golomb pripisuju do ciljanog mikrotalasnog zračenja. Također popusti znanstvene preglede i studije iz nekoliko država koje prikazuju oštećenje sperme radijacijom mobitela, zajedno sa savjetima klinika Mayo i Cleveland za muškarce da drže telefone s tijela ako žele imati zdrave bebe i optimalne performanse, kao i savjete Američka akademija za pedijatriju da bi porodice trebale smanjiti izloženost bežičnom zračenju.

Kao odgovor na prve američke izveštaje da je bežična radijacija oštetila DNK mozgova štakora 1994. godine, Motorola je usmerila svoju agenciju za odnose s javnošću da preduzme strateške napore u „ratnoj igri“ nauke i odbaci i diskredituje i istraživače i istraživače. Motorola je svojedobno sponzorirala najbriljantnije i najproduktivnije naučnike na polju bio-elektromagnetike. No, kako je nedavno rekao jedan insajder, dok su naučnici iz industrije počeli proizvoditi studije koje ukazuju na potrebu smanjenja izloženosti radijaciji, njihov rad je obustavljen. Taj program više ne postoji.

Autobiografska emisija “Zračenje mobilnim telefonom – ruski rulet” govori o starijem inženjeru telekomunikacija, Robertu C. Kaneu, koji je 1980-ih voljno služio kao zamorčić za Motorolu i druge kompanije koje su razvijale nove bežične tehnologije. Sve dok nije umro od raka mozga 2002. godine, Kejn je pokušao da ubedi druge u opasnosti, primećujući:

„Nikada u ljudskoj istoriji nije postojala takva praksa kao što je sada susret sa marketingom i distribucijom neprijateljskih proizvoda ljudskom biološkom sistemu od strane industrije koja ima unapred sve te efekte.“

U 2018. američki standardni nacionalni program za ispitivanje toksikologije (NTP) potvrdio je da bežično zračenje mobitela može uzrokovati isti zloćudni tumor na mozgu koji je pogodio Kanea. FDA je odbacila zaključke NTP-a tvrdeći da izloženost NTP-om nije relevantna za ljude, uprkos činjenici da je agencija zatražila studije i odobrila određeni dizajn deceniju ranije. Dr Ronald Melnick, stariji toksikolog iz NIH-a koji je osmislio istraživanje od 30 miliona dolara zaključio je:

„NTP studije su provedene kako bi se ispitala široko postavljena pretpostavka da radiofrekventno zračenje mobitela ne može uzrokovati karcinom ili druge štetne efekte na zdravlje (osim zagrijavanjem tkiva), jer ova vrsta zračenja (neionizirajuća) nije imala dovoljno energije za razbiti hemijske veze. Nalazi NTP-a da je zračenje mobitela uzrokovalo karcinom u srcu i mozgu, oštećenje DNK u ćelijama mozga, bolest srčanog mišića i smanjena težina rođenja jasno pokazuju da je pretpostavka da neionizirajuće zračenje ne može izazvati rak ili druge zdravstvene efekte nije ispravno. “

Odsustvo velike epidemije raka mozga u ovom trenutku ne bi trebalo pogrešno tumačiti kao dokaz sigurnosti za mobitele ili drugu bežičnu tehnologiju. Tehnologija je suviše nova, prerano proširena upotreba, a načini korištenja telefona stalno se mijenjaju, čineći još izazovnijim procijeniti njihov utjecaj ili da bismo mogli vidjeti bilo kakve dokaze o velikim promjenama u obrascu stanovništva. Prošle su četiri decenije da porast pušenja proizvede mjerljivi porast karcinoma pluća. Ogromno povećanje upotrebe mobitela kod novorođenčadi i male djece dovelo je do Izraela, Francuske, Belgije, Indije i drugih visokotehnoloških zemalja da smanje izloženost kod mladih.

Kada je u pitanju umanjivanje potencijalnih rizika bežičnog zračenja, telekom industrija čini da duhanska industrija izgleda kao amateri ranga. Godinama su ugledni američki i evropski naučnici provodili istraživanja potpomognuta Vijećem za istraživanje duhanske industrije, i to u vrijeme kada je vlada malo sponzorirala nauku. Tek kad su se nakupila tijela dokaza, čime je opasnost od duhana neporeciva, studije o financiranju duhana privedene su kraju. Postignuća duhanske industrije u manipuliranju naukom navela su sutkinju Gladys Kessler da potvrdi presudu za reket koja je uključivala manipuliranje institucijama kao što su Američko medicinsko udruženje i Nacionalni institut za rak – obje koje su u različito vrijeme radile na stvaranju sigurne cigarete.

Kao što je GQ izvijestio prije deset godina, telekomunikacijska industrija koristi iste PR strategije, neki isti savjetnici u industriji i znanstvenici za promociju dezinformacija u odbrani svojih proizvoda ovisnosti. Nadalje, u 2015. godini izložba na Harvardu pratila je okretna vrata između FCC-a i telekomunikacijske industrije i zaključila da je FCC zarobljena agencija i da su „sigurnost, zdravlje i privatnost potrošača, zajedno sa novčanicima potrošača, previđeni, žrtvovani, ili izvrgnut raciju zbog nekontroliranog uticaja industrije. “

Iznenađujuće za nekoga ko je godinama unajmio rad NASA-e, Broad se čini nesvijestan činjenice da ozbiljni naučnici postavljaju pitanja o načinima na koje “globalne 5G bežične mreže prijete vremenskim prognozama.” Nedavna priča uvaženog znanstvenog časopisa Nature objašnjava da se vodena para mjeri frekvencijom prilično blizu onima koje koriste sateliti za promatranje Zemlje koji lete iznad područja Sjedinjenih Država. Ako široko predložena 5G bežična pokrivenost ispuni dišne ​​putove, tada sateliti neće moći otkriti promjene vodene pare u atmosferi ključne za predviđanje ogromnih pomaka u vremenu kakve doživljavamo posljednjih godina.

“Ovo je prvi put da smo vidjeli prijetnju onim što bih nazvao draguljima krune naših frekvencija – onima od kojih se apsolutno moramo braniti, što dođe”, kaže Stephen English, meteorolog iz Europskog centra za srednju, Vremenske prognoze za Reading u Velikoj Britaniji.

Navodi se da se vremenski stručnjaci unutar američke vlade nenajavljuju. Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) i NASA trenutno su zaključeni u pregovorima s velikim ulozima s Federalnom komisijom za komunikacije (FCC) koja nadgleda američke bežične mreže. Kad su NOAA i NASA zatražili od FCC-a da zaštiti ove frekvencije od smetnji dok se 5G bude odvijao, FCC je odbio od vremenskih naučnika. Prodaja je okončana 17. aprila i pokupila je SAD gotovo dvije milijarde dolara. Ove su sedmice senatori Ron Wyden iz Oregona i Maria Cantwell iz Washingtona napisali FCC pozivajući da se poduzmu koraci za zaštitu nacionalne sigurnosti i nauke o vremenskim prilikama.

Može li neuspjeh u izvještavanju o tim kritičnim problemima 5G i ispravljanju obmanjujućih podataka o zdravstvenim efektima bežične mreže i 5G u New York Timesu imati ikakve veze s njihovim novim zajedničkim ulaganjem s Verizonom u 5G novinarstvu ili činjenicom da je upravni odbor Timesa uključuje službenike Facebooka, Verizon-a, Media Lab-a i drugih zastoja telekomunikacijske industrije, dok je Carlos Slim, šef neke od najvećih telekomunikacijskih tvrtki na svijetu, smanjen i sada posjeduje samo 15 posto svojih dionica?

Iskreno je zapanjujuće da će se iskusni naučni novinar poput Broad-a oslanjati na zastarjeli „informativni list“ iz 2014. godine, pripremljen za EMF projekat Svjetske zdravstvene organizacije, grupe koju predvode naučnici podržani od strane industrije. Zanimljivo, Broad navodi da ova petogodišnja izjava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuje da su mobilni telefoni na sigurnom, i zanemaruje činjenicu da je druga stručna grupa unutar WHO došla do potpuno drugačijeg zaključka prije gotovo deceniju. 2011. godine Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije iz 2011. godine proglasila je da je zračenje mobitela moguć kancerogen za ljude. U novije vrijeme, savjetodavna skupina IARC-a pozvala je na ponovno ocjenjivanje s obzirom na NTP i druge nove studije objavljene od 2011. godine. Nekoliko stručnjaka sada bežično zračenje smatra pravim kancerogenom za ljude.

Iako to ne bi znali iz Timesa, WSJ-a i drugih računa, druge nacije zahtijevaju sigurnosne informacije prije nego što nastave sa 5G. Ministar zdravlja iz Brisela nedavno je izjavio da njihovi građani neće biti zamorci, čime je efektivno zaustavio 5G u glavnom gradu Evrope. Izvještaji iz Švicarske govore da su zvaničnici u Ženevi, Vaudu i Neuchatelu glasali za zaustavljanje novih razmještaja dok se ne dokaže sigurnost. Holman W. Jenkins, kolumnista mlađeg WSJ-a, upravo je istaknuo da suprotno stavu da su sve brige o 5G samo djelo bezobzirnih besmislenih ruskih trolova, britanska, američka i ruska istraživanja opasnosti elektromagnetskog polja sežu unazad trideset godina .

Takođe iz ovih nedavnih priča nedostaje bilo kakvo spominjanje činjenice da su senator Richard Blumenthal (Connecticut) i predstavnici. Anna G. Eshoo i Jackie Speier (Kalifornija), Thomas Suozzi (New York) i Peter A. DeFazio (Oregon) tražili su od FCC dokaze o sigurnosti. Na saslušanju u Senatu za trgovinu u martu 2019. godine, na kojem je Blumenthal direktno ispitivao službenike, kritizirao je nedostatak reakcije vlade rekavši: “Vjerujem da američki narod zaslužuje znati kakvi su zdravstveni efekti … Mi ovdje slijepimo o zdravlju i sigurnosti.”

Davno prije nego što je RT America prije godinu dana započela pokrivati izdanje 5G-a, više od 230 uglednih znanstvenika s relevantnim publikacijama pozvalo je na moratorij na 5G. Oko nacije, zajednice od Bethesde, Marylanda, Long Islanda, New Yorka, Ashevillea, Sjeverne Karoline, do San Diega, Kalifornije i Kauaija, na Havajima, održale su proteste kako bi zaustavile 5G. Od Izraela do Švicarske, Španije, Italije, Irske, Velike Britanije i Australije održavaju se međunarodni protesti.

Pronalazak takvog nagnutog izvještaja u Timesu posebno je uznemirujući za one koji su dugo vjerovali da su te novine tiskale sve vijesti koje su bile prikladne za štampu bez predrasuda i da je “istina sada važnija nego ikad.” istina, i naša sposobnost da se složimo o onome što se sastoji, to je ometano pričama kakve je Broad iznijo, a druge odjekuju.

Optužbe o ruskom lobiranju ubrzavaju se oko medija i sada su proširene člankom na naslovnici New York Timesa u kojem se navodi da su naučnici i zagovornici potrošača koji pozivaju da zaustave 5G pod RT-a, novinskom mrežom registrirane kao ruska strana agenta u SAD-u. Može li biti slučajnost da su, slijedeći priču NY Timesa, Wall Street Journal i UK Telegraph odjeknuli istim dijelom krivnje zbog udruživanja, prikazujući naučnike koji upozoravaju na potencijalnu štetu okolišu i zdravlju 5G kao neispričani alarmičari nehotice povezani s ruskom propagandom? Ovi inače vjerodostojni medijski izvori zanemaruju znatnu količinu znanosti koja naglašava opasnosti od bežičnog zračenja…

Review Overview

0%

User Rating: No Ratings Yet !

About AVIONER

x

Check Also

Novi električni vlakovi u Hrvatskoj

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan nešto više od milijarde kuna za nabavu 21 novog, ...

CLOSE
CLOSE