Home » Koronavirus COVID-19 » Nove mjere C19

Nove mjere C19

Donosimo najnovije izvješče civilnog stožera o Covidu 19. Od Subote 15. Kolovoza stupaju nove mjere vezane za saštitu od Corona virusa. Več smo se navikli na obavezno nošenje maski na licu u javnim prostorima, dezinfekciju ruku i držanja razmaka. A sada se uvode i dodatne mjere opreza i sigurnosti u EU zemljama. Sredstva za dezinfekciju tjela i prostora morati će imati oznaku C19 što znači da proizvođač garantira za njegovu učinkovitost. Ista sredstva prolaziti će kroz nekoliko testova i provjera prije dobivanja ove oznake i puštanja u prodaju. Razlog tome je što se na tržištu pojavljuju sredstva za dezinfekciju a da pritom ne opravdavaju svoju deklaraciju kao i sigurnost od alergija i iritacije kože i kako bi se smanjio rizik na ove posljedice i opravdala deklaracija na razini EU uvode se mjere o ispravnosti i učinkovitosti dez. sredstava u javnoj upotrebi.
Također i materijal maski za lice biti će testiran na alergene buduči da je sve više onih koji se žale na iritaciju kože lica zbog nošenja maski.
Nadalje se uvode nove mjere za sve državljane BiH, Repubike Srpske i Srbije. Budući da je u tim zemljama broj zaraženih, oboljelih i preminulih od Covida 19. veći od ostalih zemalja u regiji EU je za iste zemlje donesla nove mjere. Svi građani spomenutih zemalja ulaskom u EU morati će boraviti u samoizolaciji najmanje 15 dana. To se posebno odnosi na osobe starije od 60 godina. Također i svi koji su boravili u istim zemljama ili tamo bili u tranzitu morati će ispoštovati iste mjere. To se odnosi i na sve građane te tri zemlje koji već borave u EU a putuju sa dokumentima svoje zemlje. Državljani BiH, Rep.Srpske i Srbije kao i svi oni koji su bili u tranzitu u ovim zemljama pri ulasku u EU morati će navesti adresu na kojoj će boraviti u izolaciji što će policija redovito provjeravati poštuju li propisane mjere. Vozači teretnih vozila imati če nešto olakšane mjere. Buduči da su oni u tranzitu u zemljama EU dužni su imati dokument da su negativni na Covid 19 a isti dokument mora biti izdan od ministarstva zdravstva njihove zemlje i to testiran po standardu EU. Sezonski radnici i radnici opčenito koji rade u EU a dolaze iz ove tri zemlje također pri ulasku u EU moraju imati isti dokument ili proboraviti u samoizolaciji. Za prekršitelje ovih odredbi kazne nam za sada nisu poznate kao i vrijeme koliko će iste mjere trajati.
Predsjednik srbije Aleksandar Vučić europskom odboru za civilnu sigurnost uputio je pismo žalbe a odgovor na njegovo pismo ovog trenutka javnosti još nije poznat. Napomenimo i to da europski stožer za civilnu zaštitu predlaže svim građanima BiH, Rep.Srpske i Srbije koji žele uči u EU kao i državljanima istih zemalja koji već borave u EU a sa dokumentima svoje zemlje žele putovati i boraviti unutar EU da to ne čine ako zaista nije nužno. U slučaju da žele putovati i boraviti u EU obavezno moraju ispoštovati mjere samoizolacije.
Za Slavuj, Mario Ivanko

x

Check Also

Covid-19 ostaje sa nama. Ljudi će se morati prilagoditi

ZAČUĐUJUĆE je koliko se brzo pojavila pandemija, usprkos svim nastojanjima da se zaustavi. 1. februara, ...