Home » Sport » Koji je najjači olimpijski tim svih vremena?
najjaci olimpijski tim svih vremena

Koji je najjači olimpijski tim svih vremena?

ŠTA je potrebno međunarodnom timu da bi bio uspješan na Olimpijskim igrama? Novac i sredstva za identifikaciju i obuku talenata, velika populacija zbog raznolikosti fizičkih osobina i vještina, te kultura koja tjera ljude ka sportskom bavljenju, sve su to razumni prijedlozi. Na 32. ljetnim olimpijskim igrama, koje su otvorene u Tokiju 23. jula, očekuje se da će Amerika osvojiti najviše medalja – kao što je to činila na prethodnih šest olimpijada. No, mnogi timovi koji su bili uspješni u modernim igrama imali su koristi od dva ključna elementa: prednosti doma i povoljne politike.

Od prvih modernih olimpijskih igara u Atini 1896. godine, zemlja sa domaćom prednosti osvojila je najviše medalja deset puta. Ovo uključuje prvih pet domaćina, od 1896. do 1912., kojima je bilo mnogo lakše od drugih nacija da navedu svoje sportiste da učestvuju. Na igrama 1904. u St Louisu, Missouri, Amerika je osvojila gotovo 85% od 280 dostupnih medalja. U to vrijeme putovanje na Srednji zapad bilo je naporno, a Rusija i Japan su ratovali na Pacifiku. Kao rezultat toga, američki sportisti predstavljali su oko 80% ukupnog broja takmičara te godine.

Na olimpijske rezultate utjecale su i geopolitičke rupture. Od Drugog svjetskog rata dva najlošija ishoda, u kojima je jedna država imala najveću dominaciju, bili su trijumf Sovjetskog Saveza 1980. i Amerike 1984. Ponovo su oba tima bila kod kuće, ali veći poticaj dali su im posebno intenzivan period u hladnom ratu, kada je unutrašnja politika svake zemlje navela timove da bojkotuju tuđi turnir. Amerika je, zajedno sa 64 druge nacije, odbila da učestvuje u Moskvi 1980. Četiri godine kasnije Sovjeti i 13 njihovih saveznika odbili su da učestvuju u igrama u Los Anđelesu. Odsustvo najvećeg rivala omogućilo je domaćinu da dominira. Broj sovjetskih medalja skočio je sa 20% 1976. na 31% 1980. godine; dok je Amerika porasla sa 15% 1976. na 25% 1984. godine.

Malo je vjerojatno da će se takva dominacija ikada ponoviti. Suvremeni olimpijski timovi sada bi trebali biti izuzetni u mnogo širem rasponu disciplina, od badmintona do odbojke na pijesku, surfanja do sportskog penjanja (dvije najnovije ovogodišnje discipline). Ukupan broj medalja povećan je sa 600 1972. na preko 1.000 ove godine. Iako je rast Kine na tabeli olimpijskih medalja išao ruku pod ruku s njenim ekonomskim rastom, tek će osvojiti više medalja od Amerike. Gracenote, kompanija za sportsku analitiku, smatra da će tim USA ove godine osvojiti 96 medalja, a Kina 66. Japan će, smatra, iskoristiti svoju domaću prednost za osvajanje 61 medalje, u poređenju sa 41 za 2016. godinu.

ŠTA je potrebno međunarodnom timu da bi bio uspješan na Olimpijskim igrama? Novac i sredstva za identifikaciju i obuku talenata, velika populacija zbog raznolikosti fizičkih osobina i vještina, te kultura koja tjera ljude ka sportskom bavljenju, sve su to razumni prijedlozi. Na 32. ljetnim olimpijskim igrama, koje su otvorene u Tokiju 23. jula, očekuje se da će Amerika osvojiti najviše medalja - kao što je to činila na prethodnih šest olimpijada. No, mnogi timovi koji su bili uspješni u modernim igrama imali su koristi od dva ključna elementa: prednosti doma i povoljne politike. Od prvih modernih olimpijskih igara u Atini…

Review Overview

0%

User Rating: Be the first one !

About AVIONER

Leave a Reply

x

Check Also

Sport je i dalje prepun dopinga

AS OLYMPICS GO, igre 2020. godine, koje bi trebalo da ...

Pustiti trans žene da se bave ženskim sportom?

OKTOBRA World Rugby, globalno upravno tijelo za ragbi uniju, najavilo ...

CLOSE
CLOSE