Home » Biznis » El Salvador: Bitcoin zvanično sredstvo plaćanja
El Salvador Bitcoin zvanično sredstvo plaćanja

El Salvador: Bitcoin zvanično sredstvo plaćanja

El Salvador je u ponedjeljak kupio bitcoine u vrijednosti od oko 20,9 milijuna dolara, uoči službenog stupanja na snagu zakona prema kojem je ova zemlja postala prva u svijetu u kojoj je najpopularnija globalna kriptovaluta postala zakonsko sredstvo plaćanja.

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele jučer je u nizu izjava otkrio da je zemlja kupila ukupno 400 bitcoina, kao prvi korak u nastojanju da se svojoj bilanci doda digitalna valuta.

Tweetovi su objavljeni u razmaku od nekoliko sati, a na temelju cijene bitcoina u vrijeme tweetova, količina kupljenih vrtložnih kovanica, prema izračunima CNBC -a, iznosila je približno 20,9 milijuna dolara.

“Naši će brokeri kupiti mnogo više”, napisao je Bukele.

El Salvador prva je zemlja koja je prihvatila bitcoin kao legalnu valutu, koja će biti u opticaju zajedno s američkim dolarom, i ujedno prva zemlja koja je taj žeton uvela u svoju bilancu i devizne rezerve. Zagovornici i kritičari diljem svijeta sa zanimanjem prate kako će se ovaj eksperiment bez presedana odvijati.

Međutim, odluka vlade da usvoji Britcoin kao službeno sredstvo plaćanja naišla je na kritike u cijeloj zemlji. Gotovo 70 posto Salvadoranaca koje je ispitalo Sveučilište u Srednjoj Americi ne odobrava vladinu odluku, a mnogi su rekli da ni ne znaju koristiti digitalnu valutu.

S druge strane, pristaše ovog poteza El Salvadora vjeruju da to ukazuje na sve veće prihvaćanje bitcoina te da bi i druge zemlje mogle slijediti ovaj primjer. Salvadorska vlada nada se da će povećati financijsko uključivanje u zemlji u kojoj oko 70 posto građana nema pristup tradicionalnim financijskim uslugama.

Doznake koje šalje dijaspora također igraju važnu ulogu u gospodarstvu zemlje i čine više od 24 posto bruto domaćeg proizvoda El Salvadora, prema Svjetskoj banci.

Zakon koji je stupio na snagu dopušta prikaz cijena roba i usluga u bitcoinima, plaćanje poreza i doprinosa u toj valuti, a operacije zamjene bitcoina neće biti podložne porezu na kapitalnu dobit.

El Salvador je pokrenuo aplikaciju za digitalni novčanik pod nazivom Live, za koju se građani mogu prijaviti podnošenjem osobnih identifikacijskih dokumenata kako bi mogli obavljati transakcije pomoću bitcoina. Kako bi se potaknulo brže usvajanje novih sredstava plaćanja, svi koji se prijave za korištenje aplikacije dobit će bitcoine u vrijednosti 30 USD.

Prošlog je utorka kongres El Salvadora donio zakon kojim se osniva fond od 150 milijuna dolara za olakšavanje konverzije bitcoina u američke dolare.

El Salvador je u ponedjeljak kupio bitcoine u vrijednosti od oko 20,9 milijuna dolara, uoči službenog stupanja na snagu zakona prema kojem je ova zemlja postala prva u svijetu u kojoj je najpopularnija globalna kriptovaluta postala zakonsko sredstvo plaćanja. Predsjednik El Salvadora Najib Bukele jučer je u nizu izjava otkrio da je zemlja kupila ukupno 400 bitcoina, kao prvi korak u nastojanju da se svojoj bilanci doda digitalna valuta. Tweetovi su objavljeni u razmaku od nekoliko sati, a na temelju cijene bitcoina u vrijeme tweetova, količina kupljenih vrtložnih kovanica, prema izračunima CNBC -a, iznosila je približno 20,9 milijuna dolara. "Naši…

Review Overview

0%

User Rating: Be the first one !

About AVIONER

Leave a Reply

x

Check Also

Rusija započinje proizvodnju vrhunskih limuzina koje promovira Putin

Rusija je u ponedjeljak započela proizvodnju luksuznog limuzinskog automobila Aurus ...

Uvođenje eura u Hrvatskoj

Mjesec dana nakon što Vijeće Europske unije da zeleno svjetlo ...

CLOSE
CLOSE