Home » Politika » Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski. Da nisam predsednik, i sam bih se odselio iz svoje zemlje

Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski. Da nisam predsednik, i sam bih se odselio iz svoje zemlje

SKOPLJE – Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je večeras pobedu na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, prvim nakon promene imena države, poručivši da će biti predsednik svih građana koga se niko neće stideti.

„Zalagaću se za pravičnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno napred i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mračno doba je iza nas“, istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sedištu vladajuće SDSM.

Pendarovski je proglasio pobedu rekavši „hvala“, na makedonskom i albanskom jeziku, preneo je sajt Plusinfo.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu obrađanih 97,05 odsto glasova, Pendarovski je osvojio 51,85 odsto glasova, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovske Davkova osvojila 44, 56 odsto glasova.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Šansa da se zadrže mladi ljudi u regionu je u tome ako Zapadni Balkan počne da koristi sopstvene resurse i nastavi sa regionalnim autonomnim inicijativama i stvori nešto poput male EU, kaže predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Na Forumu mladih lidera u Novom Sadu istakao da mladima u regionu nije pružena šansa i da oni imaju pravo da odlaze i traže posao u svetu ako im političari ne pruže odgovarajuću perspektivu.

Oni imaju samo jedan život, svi imamo samo jedan život i niko nije lud da ga traći dok pregovori sa EU traju godinama, a pri tome je prosečna plata u mojoj zemlji 400 evra. Da nisam predsednik i sam bih se odselio iz svoje zemlje – rekao je on, ilustrujući sutuaciju u Severnoj Makedoniji, ali i u regionu.

Pendarovski smatra da Zapadni Balkan, pored problema na ekonomskom planu muči i apsolutna zavisnost od pomoći EU.

Naša društva mogu da prosperiraju i da imaju odgovarajući nivo napretka samo ako koriste domaće resurse, mlade inteligentne ljude. Smatra da se situacija za dve godine neće mnogo razlikovati od današnje jer nije moguće sve tako brzo promeniti.

Prema njegovim rečima, ni inicijativa “mini Šenegen” neće promeniti mentalitet ljudi.

– I za dve godine ćemo biti zavisni od koncepta EU – rekao je on.

Podsetivši da EU nije odobrila početka prestupnih pregovora sa Severnom Makeodnijom i Albanijom, Pendarovski kaže:

– Promenili smo ime države da bismo postali članica EU, ali EU to nije uzela u razmatranje i to je veliki idarac za sve ljude u mojoj državi – naveo je on.

Takođe, ocenio je da će među državama-članicama EU biti dosta problema i da će proces proširenja biti u zakašnjenju, te da strahuje da će nas to vratiti na početak iako su neka pitanja već bila razrešena.

– Moramo da čekamo šta će EU da ponudi i da se tome prilagodimo. Ako nastavimo sa autonomnim regionalnim inicijativama onda ćemo mnogo brže da napredujemo. Ako postanemo pametniji, napredovaćemo. Ako napravimo malu EU u regionu imamo šansu da zadržimo mlade ljude i istinski transformišmeo društvo – smatra Pendarovski.

SKOPLJE – Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je večeras pobedu na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, prvim nakon promene imena države, poručivši da će biti predsednik svih građana koga se niko neće stideti. „Zalagaću se za pravičnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno napred i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mračno doba je iza nas“, istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sedištu vladajuće SDSM. Pendarovski je proglasio pobedu rekavši „hvala“, na makedonskom i albanskom jeziku, preneo je sajt Plusinfo. Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu obrađanih 97,05 odsto glasova, Pendarovski…

Review Overview

0

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

x

Check Also

Nikola Tesla, smrt za nacionaliste

Čuli ste sigurno za silne rasprave koje su se promptno ...

Srbija: 3.000 dinara novčana pomoć po osobi za vakcinisanje

Više od 500.000 vakcinisanih u Srbiji prijavilo se u prvih ...

CLOSE
CLOSE