Home » Politika » Slovenci prosvjedovali protiv nove vlade Janeza Janše

Slovenci prosvjedovali protiv nove vlade Janeza Janše

NEKOLIKO stotina ljudi, a prema organizatoru i tisuću ljudi, danas je u Ljubljani prosvjedovalo protiv buduće slovenske vlade četiriju stranaka pod vodstvom Janeza Janše, pod parolom “Bez straha – protiv koalicije mržnje”.

“Naša je poruka da su nam ponašanje Slovenske demokratske stranke (SDS) i njezina predsjednika Janeza Janše potpuno neprihvatljivi”, kazao je u izjavi za medije Filip Dobranič, jedan od organizatora prosvjeda koji je organiziran putem Facebooka.

Dodao je da su nezadovoljni popustljivošću dviju stranaka koje su bile uključene u dosadašnju lijevo-liberalnu koaliciju Marjana Šarca, a sada su ušle u koaliciju s Janšom u vladi kojom će dominirati desnica.

Prosvjedovalo se ispred stožera Stranke modernog centra i Demokratske stranke umirovljenika

Nezadovoljstvo su demonstrirali prosvjednom šetnjom pred stranačkim stožerima tih stranaka, Stranke modernog centra (SMC) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), u užem središtu Ljubljane.

Simpatije prema skupu izrazila je skupina intelektualaca koja je nedavno Janšu i njegovu stranku prozvala za širenje “govora mržnje” i ideološki radikalizam blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu te antifašistička udruga slovenskih partizana-veterana.

Stranke lijevog centra misle da novoj vladi treba dati sto dana mira

S druge strane, iz krugova političkih stranaka lijevog centra koje su se zauzimale za raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora, a to su Lista Marjana Šarca (LMŠ), Socijalni demokrati (SD) i Ljevica (L) stižu poruke da novoj vladi pošto se formira treba dati stotinu dana mira te obećanje da će Janšinoj vladi predstavljati oštru, ali konstruktivnu oporbu. Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski parlament u utorak glasa o tome da se Janša postavi za mandatara nove vlade

Slovenski parlament u utorak će glasati o prijedlogu predsjednika države Boruta Pahora da se Janša postavi za mandatara nove vlade, u nastavku redovne sjednice koja počinje u ponedjeljak i na kojoj će aktualni premijer Marjan Šarec, kako je to na početku zasjedanja uobičajeno, odgovarati na zastupnička pitanja.

Da bi bio izabran za premijera buduće vlade koja bi onda bila na vlasti do redovnih izbora predviđenih za 2022. godinu, Janša treba najmanje 46 ruku zastupnika na tajnom glasanju.

Četiri stranke koje su krajem ovog tjedna potpisale koalicijski sporazum (uz Janšin SDS te SMC još i demokršćanska Nova Slovenija – NSI) imaju u sadašnjem parlamentu ukupno 48 zastupnika.

Očekuje se da će za Janšu glasati i neki nezavisni zastupnici te da bi mogao dobiti 50 glasova i biti izabran za novog premijera.

Predsjednik parlamenta Dejan Židan, inače predsjednik Socijalnih demokrata, najavio je da će nakon izbora nove vlade dati ostavku jer se uspostavila nova parlamentarna vladajuća većina.

NEKOLIKO stotina ljudi, a prema organizatoru i tisuću ljudi, danas je u Ljubljani prosvjedovalo protiv buduće slovenske vlade četiriju stranaka pod vodstvom Janeza Janše, pod parolom "Bez straha - protiv koalicije mržnje". "Naša je poruka da su nam ponašanje Slovenske demokratske stranke (SDS) i njezina predsjednika Janeza Janše potpuno neprihvatljivi", kazao je u izjavi za medije Filip Dobranič, jedan od organizatora prosvjeda koji je organiziran putem Facebooka. Dodao je da su nezadovoljni popustljivošću dviju stranaka koje su bile uključene u dosadašnju lijevo-liberalnu koaliciju Marjana Šarca, a sada su ušle u koaliciju s Janšom u vladi kojom će dominirati desnica. Prosvjedovalo se ispred stožera Stranke modernog centra…

Review Overview

0%

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

Leave a Reply

x

Check Also

Nikola Tesla, smrt za nacionaliste

Čuli ste sigurno za silne rasprave koje su se promptno ...

Srbija: 3.000 dinara novčana pomoć po osobi za vakcinisanje

Više od 500.000 vakcinisanih u Srbiji prijavilo se u prvih ...

CLOSE
CLOSE