Home » Politika » Pompeo obećava američki angažman na Balkanu

Pompeo obećava američki angažman na Balkanu

Američki državni tajnik Mike Pompeo obećao je da će Washington i dalje biti angažiran na Balkanu u slučaju da Kina i Rusija stvaraju politički i ekonomski utjecaj.

Američki državni tajnik Mike Pompeo obećao je u petak da će Washington i dalje biti angažiran na Balkanu gdje Kina i Rusija stječu politički i ekonomski utjecaj.

Pompeo je razgovarao u hrvatskom odmaralištu na Jadranu u Dubrovniku, posljednjem dijelu svoje europske turneje koja je također uključivala zaustavljanja u Grčkoj, Italiji i Vatikanu.

“Sjedinjene Države više ne vode s leđa”, rekao je Pompeo novinarima na konferenciji za novinare održanoj na terasi hotela s pogledom na srednjovjekovni grad opasan zidinama. “Nevjerojatno smo angažirani u ovoj regiji na diplomatskom planu.”

Pohvalio je ekonomski sporazum posredstvom Bijele kuće postignut prošlog mjeseca između Srbije i njezine otcijepljene bivše pokrajine Kosovo.

“Nastavit ćemo se ozbiljno baviti”, rekao je, misleći na regiju koja je bila razorena građanskim ratovima 1990-ih. “Pokušavamo napustiti ta mjesta na način da su povezana sa Zapadom.”

Dok je Washington nakon završetka ratova uglavnom skretao pogled s Balkana, i Moskva i Peking ubrzano su povećavali svoj trag u regiji. Kina je to učinila svojim multi-milijardarskim ekonomskim programom za pojas i cestu, dok je Rusija to radila s političkim pritiskom, uglavnom putem svog tradicionalnog slavenskog saveznika Srbije.

“Kina je globalni glumac. Bili su vrlo pametni osmisliti ovaj format odnosa i političkog dijaloga i ekonomskog okvira sa zemljama Srednje i Istočne Europe ”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

„Potpuno smo svjesni svih aspekata ove politike i naš je cilj imati jednake uvjete kada je riječ i o odnosu između Hrvatske ili drugih članica Europske unije i Kine i njenog tržišta, kao i kineskog prisutnost ovdje ”, rekao je Plenković.

Također se razgovaralo o planiranoj kupnji Hrvatske 12 borbenih zrakoplova za svoje zrakoplovstvo, što uključuje ponudu SAD-a za nove zrakoplove F-16. Ostali ponuđači su Švedska, Francuska i Izrael.

Uoči posjeta, hrvatski lijevo nastrojeni predsjednik Zoran Milanović kritizirao je Pompea jer je navodno želio vršiti pritisak na Hrvatsku da kupi američki zrakoplov.

“Također smo razgovarali o tome kako američke obrambene tehnologije mogu rasti naš strateški i ekonomski odnos”, rekao je Pompeo, dodajući kako je kupnja borbenih zrakoplova “suverena odluka Hrvatske”.

Američki državni tajnik Mike Pompeo obećao je da će Washington i dalje biti angažiran na Balkanu u slučaju da Kina i Rusija stvaraju politički i ekonomski utjecaj. Američki državni tajnik Mike Pompeo obećao je u petak da će Washington i dalje biti angažiran na Balkanu gdje Kina i Rusija stječu politički i ekonomski utjecaj. Pompeo je razgovarao u hrvatskom odmaralištu na Jadranu u Dubrovniku, posljednjem dijelu svoje europske turneje koja je također uključivala zaustavljanja u Grčkoj, Italiji i Vatikanu. "Sjedinjene Države više ne vode s leđa", rekao je Pompeo novinarima na konferenciji za novinare održanoj na terasi hotela s pogledom…

Review Overview

0%

User Rating: Be the first one !

About AVIONER

Leave a Reply

x

Check Also

Elbasan Glavni grad kriminala' u Centralnoj Albaniji

‘Glavni grad kriminala’ u Centralnoj Albaniji

Na sastanku organizovanom 5. oktobra u Elbasanu, u centralnoj Albaniji, ...

Švedska krenula u svoju najveću vojnu izgradnju.

“Ne može se isključiti NARUČENI NAPAD protiv Švedske”, upozorio je ...

CLOSE
CLOSE